Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


160-as hurok antenna - második nekifutás, első lépés, majd második lépés (drótozás)

2013.06.14

 Ma végre minden klappolt, sikerült elkezdenem a 160-as nagy antennám újraépítését. Ha8ysi Péter barátommal sikerült lebeszélnem, hogy tud jönni, és föl is mer mászni a nagy TV-antenna oszlopra :-). Merthogy én nem merek, meg a súlyom sem épp optimális egy ilyen mutatványhoz (80 kg, a régi versenysúlyom 15 kG-val kisebb volt, hi). No meg Péternek van villanyszerelői gyakorlata is meg biztonsági hevedere is.

Most egy viszonylag kis dolgot készültünk megcsinálni: leszednia régi (25-30 éves), már rég használaton kívüli TV-antennákat a nagy oszlopról, és a csúcs közelében két karabínert rögzíteni, amik majd a drótom két végét feszítik.

Néhány képet megpróbálok beilleszteni, hogy érzékeltessem miről beszélek.

2013-06-14-15.07.03.jpg

 Ezen a képen Péter épp "pihen" :-). Itt pihenni nem leányálom, de legalább jó a kilátás a városra, hisz a talajszínt fölött van cca. 41 m-rel !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt a vertikálom, és a 8m-es mobil oszlop látszik, no meg a kétsávos urh antenna. 2013-06-14-15.30.02.jpg

  Persze fordított sorrendben, balról jobra: kétsávos urh,

  8m-re kitolt mobil katonai oszlop (egyik sarokpont),

  Sirio 28 megás vertikál, ami jól megy 14 megán is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Utolsó simítások:

  2013-06-14-15.30.09.jpg                                                                                                                                               Itt épp a két karabínert rögzíti Péter. Ez a fránya oszlop, illetve                    az egyik régi TV-antenna hozzáért az előző deltahurkom                            feszítőzsinórjához, és szépen lassan "'elhegedülte".

 

 

 

 A következő lépés az új, 172 m hosszú drót kifeszítése. No, ez           sem lesz semmi, rajtam kívül kelleni fog még két-három segítőkész és lelkes rádiós barát, emiatt nem is egyszerű a szervezés.

 

Sikerült, fönn van végre a drót is !!!! :-)

Hárman kellettünk hozzá, meg 3 órányi munka.

Ami ez után jön, ahhoz már nem föltétlenül kell segítség: a kültéri tunerhez tápáram ellátást biztosítani. Még egy kísérlet előtt állok, ami eldönti majd, hogy a szigetüzemű napelemes tápot építem meg hozzá, vagy fölkábelezem a 12 V-ot a lakásból. Ha működik a szigetüzemben is az ATU, akkor egyértelmű, hogy a napelemes verzió a nyerő, a kábelezés sok idő, munka, és persze az anyag ára. 

 

Az új antennát egyelőre még dip-mérővel is meg kéne vizsgálni, egyáltalán hol rezeg ???

 

Ma sikerült ki is próbálnom, igaz elég érdekesen indult a dolog. Az RU20 katonai rádióm rendelkezik belső szélessávú ATU-val, ezért kézenfekvő volt, hogy ezzel fogom kipróbálni a nagy drótot. Úgy tűnik, a rigem akkupakja kezdi feladni a harcot, mert alig akarta működésbe hozni  a rádiót. Műszer híján csak az ellenállomásokra hagyatkoztam, ők viszont elég gyenge riportokat adtak. Mint később kiderült, ennek oka az áramellátás volt, pontosabban az áram nem ellátás, hi.

 

Lementem a lakásba, innen folytattam a próbát. Itt van 24 V-os áramforrás (ennyi kell a RU20-nak). Igaz, itt nem szerencsés az illesztés, mert a koaxszal együtt hangolja le az antennámat a ru20 atuja. Mégis, lentről hirtelen minden megváltozott!! Az előző 55-57 riportok helyett 59+20dB-s riportokat kaptam 40m-en, pedig csak 20 Wattal forgalmaztam. A füle pedig hihetetlen !!!:-)

Jó lesz ez, ha a kültéri ATU a helyére kerül !

 2013.09.05.

Ma megmértük, hol is dippel az antennám elsődlegesen ! Ha8kv Sanyi barátom jóvoltából, Sanyi nemrég hozzájutott egy ezer éves, csöves dip-mérőhöz. Kicsit tákolnia kellett, de működőképessé tette. No, ezzel sikerült utánajárnunk az antennám rezgéseinek. 

Első nekifutás: lenn a rádiós sarokban. Itt 2,2 MHz-et mértünk. Ez lehetetlen, mondtam én, hisz 172 m hosszú drótot feszítettünk ki! 

Második nekifutás: fönn, az antenna tövében, a kicsatolásnál mértem. Sanyi csinált kis illesztőttekercset a mérőtekercsre. Ezt direktben rákötöttem a nagy drót két végére. Így már hihető eredményt adott: 1,6 MHz-en rezeg alapvetően. Szuper. Ebből, ha akarok, akár rövidíthetek is. DE ezen még hezitálok, hisz ATU lesz a drót végén. No de mitől rezgett lenn 2,2 MHz-en ? !  Visszafelé rámértem (föntről) a koaxomra: 2,2 MHz. Aha, a koaxom egy ponton sérült, tehát ez okozta. Ezt ma gyógyítom.

Remélem, a jövő hét végéig minden a helyére kerül, és végre ismét forgalmazhatok. Lassan két hónapja, hogy leszereltük a 80m-es delta-hurkot, útban volt ennek. Lassan elvonási tüneteim lesznek, hi.

Folyt. köv....

 

Hát, nem sikerült. No de majd most, amikor a legjobban esik (majd) a hó, HI.

A képgalériába feltöltöttem 3 képet a tunerem pillanatnyi állapotáról. A következőket már csak az oszlopra szerelt tunerről szeretném föltenni. Talán Jézuska segít... :-)

 

 

Sziasztok !

No, fönn van a 160-as delta-hurok. Fönn volt egy ideig az LDG RT11 tuner is. Valami eredendő bánata, baja lehetett a tunernek, vagy nem tudja azt amit ígértek. Ugyanis volt, hogy tette a dolgát, és szépen lehangolta fönn, az antenna tövében a kiválasztott frekit, és ilyenkor swr-em nem votl ( !!!!! ). De leginkább nem csinált semmit, vagy sztrájkolt. 

Az elmúlt viharos-esős-zivataros idő meg betett neki végkép.. Se kép, se hang. Le is szereltem.

Méregettem a HA7PO-féle analizátorommal a célzott frekiken az impedanciát. 180-220 Ohm közé esett az értékek zöme. Persze volt jelentősen magasabb is (380-420 Ohm), de úgy döntöttem, a 200 Ohm környékére csinálok egy balunt. Vasam volt, méghozzá nem akármi, egy 9 sávosnak tervezett vertikál (7,1 m  az alu oszlop) aljából szereltem ki, néhány éve. Ne gondoljatok barbárnak, nem működött az se rendesen, ezért megműtöttem az eredeti gyári tokot, ami szétszedhetetlenre volt készítve. De ez számomra nem volt akadály, hi.

Találtam benne egy nagyon érdekes dupla vasas balunt, néhány tekeréssel vezetékelve. Ki is derült, hogy az egyik vastag drót volt elnyiszitolódva, ettől vált mesebelivé: hol volt, hol nem volt vétel, az adásról nem is beszélve. 

Nemrég láttam HA5IW Simi csodabalunját, amit szintén vertikálhoz ajánlott. No ez kiköpött úgy néz ki !!! Tudhat valamit Simi ! ;-).

Találtam a neten egy érdekes oldalt, egy francia amatőrét (belinkelem, hátha neked is ötletet ad: www.f6gwo.fr/w3hh.htm ), aki t2fd (zárt hurokdipól) antennához tekert 1:6-os balunt. De volt egy jó kis segédtáblázata, ami ugyanerre a mintára megadta, hogy kell 1:1, 1:2, 1:3, 1:4, stb... balunt alkotni. 

No, ez alapján megcsináltam az 1:4-es balunkámat. Nagyon csúnya lett szegény, de működik ! :-)

2014-05-24-18.17.02.jpg

2014-05-26-17.27.54.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A műszeres képen látszik az impedancia értéke 3,5 megán, a másikon meg a balun. Igaz, a vasak nem annyira. Tulajdonképpen 3 rovid vas egymás végéhez rögzítve, és mindez kétszer, a két cső pedig egymás mellé rögzítve, és galvanikusan összkötve.                                                                                                                                                         Talán itt látszik ebből valami jobban.                                                        

2014-05-26-17.28.23.jpg