Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Doublet 80m-10m-ig

2015.09.08

Sziasztok !

Rég írtam már. Nem nagyon volt időm, (szerencsére) dolgoznom kellett. 

Azért annyi időt mindig sikerült szakítanom, hogy ami épp legjobban foglalkoztatott, arra legyen.

Ilyen a Doublet, "magyarul" dublet, vagy dáblet (ki mennyire érzi az angolt, hi) antenna: ez egy dipól, amit "tyúklétra", vagy "macskalétra" nevű tápvonallal használsz. 

Nekem ez most tyúklétra, mert ez kicsi és keskeny, a macskalétra az meg a katonai verzió, HI. Mert hogy van ilyenem is, de az masszív, nehéz, kicsit macerásabb a telepítése, szállítása.

Ez, kifejezetten portable, azaz hordozható, gyorsan bárhol felálítható kivitelü, QRP üzemre.

Egy 10 m hosszú, 10 tagos pecabot a tartó. Ennek utolsó tagja nagyon vékony, kivettem. A 9. tag legtetejére rögzítettem kötegelőkkel egy bakelit keresztet (amit még HA8LKM Gábor barátomtól kaptam évekkel ezelőtt), ami a dipól két szárát is tartja. Innen idul lefelé a 450 Ohm impedanciájú német "ladder line", azaz létra vonal (hogy egy harmadik elnevezéssel összezavarjam az eddigieket), 10 m hosszú. A feltoláskor hozzá szigetelőszalagoztam kb. méterenként a bothoz föntről lefelé a tyúklétrát, egészen a föld fölött kb. 3 m-ig. Így nem hajlítja meg a lelógása a botot, az áll  mint a cövek. Magát a pecabotot egy alkalmi, a helyszínen talált oszlophoz rögzítettem két ponton kötegelőkkel. De tervezek egy leverhető valamit, mert nem mindig fogok találni oszlopot.

Az első próba nagyon tetszett. Egy szimmetrikus kis kézi hangolóval, egy ZM-2 utánérzéssel illesztettem a rádiómhoz az antennát. Ami 2x23,5m hosszú 0,9 mm átmérőjű réz (maga a drót kb. 0,8 mm) sodrat, teflonszigeteléssel (50 Ft/m a Szatelit-nél Szegeden). A két antennaszárat egyébként egy-egy sátorcövekhez, a talaj fölött 20 cm-rel kötöttem ki, olyan inverted-V alakban. Szóval a lehető legegyszerűbb módon. A csúcs az 9m-en volt.

Az első próba 80m-en, késő délután, tegnap, 2015.09.07-én  17ó 30p-től:

Rövid CQ-zás után már volt is ellenállomásom, 3 QSO-t engedélyezett a család, utána bontottam, de nagyon meg voltam elégedve az eredménnyel !!! Mindössze 4-5 Watt kimenővel dolgoztam, 80m ssb-n, Yaesu FT-817ND-vel, külső akkuval (9Aó zárt savas akku).

Az új, 80m-10m között használható kitelepülő antennám könnyű, gyorsan telepíthető, gyorsan bontható, és hatékonynak tűnik.

Remélem legközelebb lesz időm fényképezni is, akkor majd rakok föl képeket is.

73! 8Fle Lajos, Szeged