Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Év végi kitelepülés Fehér tóra

2011.12.30

Kerékpárral terveztem a kitelepülést valahová Szeged mellé, amire HA8DQ Sanyit invitáltam meg már hetekkel ezelőtt. Sanyit nagyon érdekelte a "zöld" rádióm, mert tetszett neki a hangja, szerette volna ki is próbálni.

Idén erre ma volt alkalmas idő utoljára, kora délutánig sütött a nap is, és a hőmérskélet is egész viselhető volt, +5C-ot is elérte ! ;-).

 

Fél kettőkor össze is gyűlt a kis csapat, de Sanyi bicikli helyett gyalog jött... No, akkor inkább autóval menjünk, gyalog elég illuzórikus, hogy naplemente előtt kiérjünk a kiszemelt helyre, a Szeged melletti Fehér-tó madárleséhez. Velünk jött egy aktív pmr-es rádióstárs, "Csónakos" Roland is, mondhatnám szépreményű amatőrjelöltnek is :-), szagoljon bele kicsit az éterbe rövidhullámon is !

imgp2543.jpgEz a Dr. Beretzk Péterről elnevezett madárles. Éppen húzom fel magammal a H155 koaxot.

 

 

 

 

 

 

 

 imgp2542.jpgTelepítem az egyik antennatartó oszlopot.

 "Csónakos"  Roland érdeklődve segített, a kis pmr-antennák azért nem ennyire macerások, HI.

 

 

 

 

 

 

 

imgp2540.jpg8DQ Sanyi megpróbálta térhatásúvá varázsolni a 80m-es portable delta-loop antennámat, az egyik sarkát a madárles faszerkezetéhez kötöttem ki, a többit 4m-es teleszkópos száktartó bot tartotta, átlag 4m "magasan".

 

Meglepő módon, ez az alacsonyan kifeszített antenna nagyon jól teljesített, egy kivétellel 59-es ripotokat kaptunk, 10-15 Watt csúcs teljesítmény mellett. Azt az egy rosszabb riportot is szerintem egy problémás antennájú QTH-tól kaptuk... Ő el is tűnt QSO közben. Már kezdtem aggódni, hogy nálunk van gond, amikor berobbant a következő állomás, immár 59+20 dB riporttal :-). No, hál' Isten...

 

imgp2555.jpgA "zöld" rádiót vittem az alkalmi aktivitásra, az RU-20-at. Nem mai darab, 30 évnél öregebb, félvezetős, de még semmi pc, (no pc, no para, hi) és kiválóan teszi a dolgát. Kifejezetten ilyen hideg (vagy forró) időkre és szélsőséges körülményekre terevezték. Az akkujai jók, hidegálló NiCd cellásak, igaz kis kapacitásúak, de a rádió is kis étvágyú, vételben csak 160 mA ! Igazi gyalográdió, HI, hisz a hátamra is vehetem (ha akarom) és gyaloglás közben is tudok vele QSO-zni (persze nem 80m-en, hi), a saját botantennájával.  A benne lévő atu mindent kihangol, még a drótkerítést is (az más kérdés, hogy még nem próbáltam ki).

 

 

 

 

 

 

 imgp2550.jpgAzért, hogy ne csak az éppen QSO-zó hallja az ellenállomást (fején a fejbeszélő készlettel), hoztam kis külső hangszórót is, épp összedugom a csatiját a ru-20-éval.

 

 

 

 

 

 

imgp2554.jpgHA8DQ Sanyi QSO-közben.

A háttérben egy esőbeállót láthatsz, nádból készült, és akár egy egész iskolai osztály elfér alatta. Volt, hogy onnan rádióztam :-).

 

 

 

 

 

 

imgp2548.jpgHA7PO-féle antenna analizátor, most is igen jól szolgált. Iszonyat SWR-t mutatott, pedig látszólag minden ok volt....

Kiderült, az antenna kicsatolásnál nem jól dugtam rá a bnc aljzatra a dugót... Épp csak le nem esett. Persze, hogy SWR az egekben, és semmit se hallottunk.

Nagyon hasznos dolog.

 

 

 

 

imgp2552.jpgÍme a ludas, az 50 Ohmos impedanciájú kicstolási hely.

Ha rendesen rá van dugva a bnc aljzatra a dugó, semmi gond sem lehet. Csakhát a kapkodás ugye, nem jó tanácsadó, akkor se, ha közeleg a szürkület....

 

 

 A kis kitelepülésünk mérlege: 6 összeköttetés 80m-en, 40m-en semmi, ott már lecsengett a helyi terjedés mire belehallgattunk, és három jól átfagyott rádiós. Egy valamit elfelejtettünk: nem vittünk lélekmelegítőt, HI. No, majd legközelebb....

Azért nem volt rossz, HA8DQ Sanyi el volt ragadtatva a portable delta-looptól, nem gondolta, hogy ekkorát szól vételben, de hogy meg is hallanak..... :-).

Addig is amíg ismét találkozunk akár itt, akár a sávokban, Boldog Új Esztetndőt Kívánok az e sorokat olvasónak !

73! dX! ha8fle Lajos