Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mini PA PTT vezérlése

2011.06.18

Már vagy két éve megvan, de csak ritkán volt igazán szükségem rá: HA5IW Laci (vagy Simi, ki hogy ismeri ) QRPp linear power amplifire-e. Ezzel a kis Yaesu Ft-817ND-m képessé válik a 20 W leadására is. Persze "utánégető", azaz nem magát a 817-et kellett berhelni. Egy dolog volt csak ami miatt nem szerettem eddig, mégpedig az, hogy csak vox vezérléssel tudtam eddig használni. Ez egy nagyon ügyes dolog (mármint a vox vezérlés), de engem nagyon zavart, hogy a ptt megnyomásakor ssb módban, rá kellett kiáltani, vagy kicsit fújni-fütyülni a mikrofonra, hogy adásra váltson a rig, különben lemaradt a mondandóm eleje. A ptt elengedésekor meg kicsit kitartotta az adást, sokszor a partner már mondta a magáét, hi, én meg majd' lemaradtam róla.

Szóval ilyen indíttatásból elkezdtem agyalni a 817-em meg a kis PA összehangolásán. Gyorsan be is kattant, hogy anno Laci mondta, hogy ha PTT-vezérlésre adom a fejem, akkor egy kis kondi lábát el kell majd vágnom a dobozban. Ez ok, bár még fogalmam sem volt mit hogy kell majd csinálnom, HI.

qrpp-pa-folulnezete-belul.jpgÍgy néz ki a doboz belseje. No én, akinek nem ez a szakmája, vakargattam a fejem, mit és hol kell majd elcsippentenem, hi.

 

 

 

 

 

 

 

Ha5iw laci persze segített, bekarikázta a műtéti területet:

qrpp-pa-kondilab-elvagas.jpg

 

 

 

 

 

 itt látszik a karika, ezt a kondit kellett lábatlanítani.

 

 

 

Persze mindezek előtt ki kellett találnom, hogy a 817 melyik portján és mit kell figyelnie a minek !

Ha8lkm Gábor barátom segített, ezek után már szinte gyerekjáték volt elkészítenem a célhardvert: 8 pólusú mini DIN,  gnd -  txgnd lábakra forrasztottam drótocskákat, a kábel másik végén meg egy RCA dugó figyelt, ezzel csatlakoztam a kis PA-ra. Elsőre persze pont fölcseréltem a drótokat, HI. A végére aztán minden úgy kezdett dolgozni, ahogyan szerettem volna: PTT lenyomásra adásra kapcsolt a PA, majd elengedéskor azonnal elejtett.

Nekem ez hatalmas sikerélmény volt !


Lehet, hogy a végén, még a szó szorosabb értelmében is rádióamatőrré  válok ?

(eddig csak hívójeles voltam, HI)

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

yu7ae@yahoo.com

(Kare YU7AE, 2011.06.18 21:12)

73 GL de yu7ae

szuper

(ha7at, 2011.06.18 18:49)

nagyon jó írás