Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


UNUN a vertikálomhoz

2016.03.23

Sziasztok !

 

Megint eltelt egy kis idő, hogy írtam volna bármit is.

Egy ideje már fönn van a tetőnk fölött egy 10 m-es alumínum anyagú obsitos katonai antenna. Próbáltam már automata tunerrel, meg ununnal is. Az unun anno megadta magát, egy forrasztásom miatt, sokáig a műhelysarkomban pihent. Ezalatt volt fönn a helyén egy atu. Nem volt rossz, de nem barátkoztam meg vele, valamiért voltak nemszeretem frekijei, amit olyan mesebeli módon kezelt, hol lehangolta, hol nem :-). Volt egy ennél kellemetlenebb tulajdonsága is, nagyon éhes volt, 0,8 A áramot vett föl, amíg be volt kapcsolva !! Ja, és még egy: a qrp rádióm nem tudta megszólítani. Ez volt a legfőbb "bűne".

 

Szép lassan minden apró-cseprő alkatrész összejött az unun restaurálásához, és az elmúlt 3 napban még időm is lett rá ! :-)

Ma fölkerült a 10m-es bot alá. Az eredményt a képgalériában részben közkinccsé tettem: igen jó lett !

Ma este 3618,5 MHz-en hazai qso-k is visszaigazolták az eredményt, meglepően jó riportokat kaptam HA6OB Gyulától és HA9DAG Józsitól.

59+5 Db, én egy Kenwood TS50s rádióval, 100 Wattos állásban ssb-n adtam. Ekkorka antennától ezen a frekin ez nagyon hízelgő riport, számomra :-).

 

Ma este, húsvét vasárnap este 1836,5 KHz-en egy svéd versenyállomást ( SF6P/contest ) meghívtam ssb-n 5 Wattal (Yaesu FT817ND-vel), és visszajött !!! Nem rossz az antenna ! A svédé semmiképp sem ! ;-)